Menstrüel Döngü Nedir?

Kadınlığın harika dünyası karmaşıktır ama bir o kadar da parlaktır. Biz kadınlar, yetenekleri ve süreçleri hem kusursuz hem de karmaşık olan inanılmaz şekilde vücut bulmuş varlıklarız. Menstrüel döngü bunun bir parçasıdır.
 
Toplumu ve dünyayı iyileştirmek, çevremizdekileri beslemek için yaptığımız tüm inanılmaz şeylere ek olarak , aynı zamanda hayat yaratma konusunda da mucizevi bir yeteneğe sahibiz.
 
Aslında her ay vücudumuz, menstrüel döngümüzün dört farklı evresinde meydana gelen hormonal dalgalanmalarla bu sürece hazırlanır. O ay hamile değilsek, vücudumuz regl döneminde önceden hazırlanmış yumurtaya veda eder ve ardından süreci yeniden başlatır.
 
Gerçeği söylemek gerekirse, bedenlerimiz ve onların bireysel işlevleri hakkında gerçekten yeterince bilgiye sahip değiliz – özellikle de regl dönemi söz konusu olduğunda ama daha bilgili hissetmenize yardımcı olmak için AllMatters ailesi olarak buradayız.
 
Menstrüel döngü, bir dönemden çok daha fazlasını ifade eder. Regl, menstrüel döngünün sadece ilk aşamasıdır. Menstrüel döngü aslında, biri yumurtalıklarda ve diğeri rahimde gerçekleşen, birbiriyle etkileşime giren ve örtüşen iki aşamadan oluşur. Beyin, yumurtalıklar ve rahim birlikte çalışır ve döngüyü sürdürmek için hormonlar (vücudun bir bölümünden diğerine kan yoluyla gönderilen kimyasal sinyaller) aracılığıyla iletişim kurar. Aslında regl olduğumuz ilk günden başlayarak bir sonraki regl döneminin ilk gününe kadar geçen süreçtir.
 
Menstrüasyon nedir?
 
Menstrüasyon bedensel bir rutindir ve ergenlik ile başlayan üreme döngüsünün bir parçasıdır. Bedeninin olası bir hamilelik için kendini hazır hale getirmesi olarak da tanımlayabiliriz. Eğer herhangi bir gebelik oluşmazsa 21 ile 35 gün aralığında döngü tekrarlanır. 21-35 gün aralığında, yaklaşık 3-7 gün süren ve vajinal kanama olarak gerçekleşen bu süreye menstrüasyon diyoruz. Ergenlikten başlayarak menopoza kadar ortalama 30 yıl menstrüasyon dönemi yaşanmaktadır.
 
Menstrüel dönem sanılanın aksine sadece üreme organlarında gerçekleşen bir süreç değildir.  Menstrüasyon döneminin gerçekleşebilmesi için vücudumuzda dört ayrı sistemin düzgün, sağlıklı ve uyumlu çalışması gerekir. Sağlıklı bir menstrüasyon dönemi geçirebilmemiz için yumurtalıklar, hipofiz bezi, hipotalamus ve rahim-vajina uyumunun oluşmuş olması gerekir. Vücudumuzu baştan aşağı etkileyen bu döngüyü anlamak bu nedenle çok önemlidir.
 
Neden regl olunur? 
 
Menstrüel dönemin amacı aslında her döngüde oluşabilecek bir gebelik ihtimalinin yerleşmesi için ortamı hazırlamak ve uygun şartlarda gelişebilmesi için rahim içi tabakanın yenilenmesini sağlamaktır. Eğer gebelik sağlanmazsa iç tabakanın kendini yenilemesi için kanama başlar. Menstrüel dönemde yaşanan kanama endometrium hücrelerinden ve az bir miktarda rahim içindeki küçük damarlardan kaynaklanan taze kandan oluşur. Bizler çok fazla kan kaybettiğimizi düşünsek de aslında doğru olan kanama miktarının aylık periyotta ortalama 80 ml olmasıdır.
 
Menstrüasyonun birden fazla sistem tarafından ortak gerçekleştirildiğine daha önce değinmiştik. Birçok farklı sistemin menstrüel dönem içinde yer alması sebebiyle saçlarımızda, derimizde, varsa kronik hastalıklarımızın semptomlarında, ruh sağlığımızda özetle vücudumuzun farklı noktalarında çeşitli biçimlerde değişiklikler hissederiz. Menstrüel dönemde vücutlarımızda meydana gelen bu değişimlerin kilit noktasını hormonlar oluşturur. Menstrüel döngü beyinde yer alan hipofiz bezinin LH ve FSH hormonlarının salgılanması ile başlayan bir süreçtir. Salgılanan bu hormonlarla birlikte menstrüel dönem başlar ve birkaç evrede gerçekleşir. 
 
Menstrüel döngü evreleri nelerdir? 
 
Menstrüasyon döngüsü yumurtalıktaki veya uterustaki olaylara dayanarak 2 faza ayrılır. Bu fazlar yumurtalık döngüsü ve uterus döngüsünden oluşur.
Yumurtalık döngüsü foliküler faz, yumurtlama ve luteal fazdan oluşur. Rahim döngüsü ise regl, proliferatif faz ve salgı fazına ayrılır. Tüm bu fazlarda hormon seviyeleri ve gerçekleşen olaylar birbirinden farklıdır.
 
Regl: Regl, menstrüel döngünün ilk aşamasıdır. Aynı zamanda kanamanın olduğu zamandır.
Bu aşama, önceki döngüden bir yumurta döllenmediğinde başlar. Hamilelik gerçekleşmediği için östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri düşer.
 
Hamileliği destekleyecek kalınlaşmış rahme artık ihtiyaç yoktur. Bu nedenle hormonal değişikliklerle kalınlaşmış endometriumun (rahim zarı) tabakası regl kanaması ile vücuttan uzaklaştırılır.
 
Regl döneminiz boyunca rahminizden kan, mukus ve doku kombinasyonunu serbest bırakırsınız.
 
Aşağıdaki gibi dönem semptomlarınız olabilir:
 
kramplar
hassas göğüsler
şişkinlik
hassas ruh hali
sinirlilik
baş ağrısı
yorgunluk
bel ağrısı
Regl dönemi ortalama 3 ila 7 gün sürmektedir. Bazı kişilerin regl dönemi daha uzun ya da daha kısa sürebilir. 
 
Foliküler Faz: Menstrüel dönemin ilk aşamasıdır. Hipotalamus, folikül uyarıcı hormonu (FSH) serbest bırakmak için hipofiz bezinize bir sinyal gönderdiğinde başlar. Bu hormon, yumurtalıklarınızı folikül adı verilen yaklaşık 5 ila 20 küçük kese üretmeye teşvik eder. Her folikül olgunlaşmamış bir yumurta içerir. 
Sadece en sağlıklı yumurta sonunda olgunlaşacaktır. (Nadir durumlarda, bir kadının iki yumurtası olgunlaşabilir.) Foliküllerin geri kalanı vücudunuza yeniden emilecektir.
 
Olgunlaşan folikül, rahminizin astarını kalınlaştıran östrojen artışına neden olur. Bu, bir embriyonun büyümesi için besin açısından zengin bir ortam yaratır.
 
Bu faz yaklaşık 16 gün sürer. Döngünüze bağlı olarak 11 ila 27 gün arasında değişebilir.
 
Ovulasyon: Foliküler faz sırasında yükselen östrojen seviyeleri, hipofiz bezinizi lüteinize edici hormon (LH) salması için tetikler. Yumurtlama sürecini başlatan şey budur. Yumurtlama, yumurtalığınızın olgun bir yumurta bıraktığı zamandır. Yumurta, sperm tarafından döllenmek üzere fallop tüpünden uterusa doğru ilerler.
Yumurtlama aşaması, menstrüel döngünüz sırasında hamile kalabileceğiniz tek zamandır. Yumurtlama zamanını aşağıdaki gibi belirtilerle anlayabilirsiniz:
 
bazal vücut sıcaklığında hafif bir artış
yumurta akı dokusuna sahip daha kalın akıntı
28 günlük bir döngünüz varsa, yumurtlama yaklaşık 14.günde gerçekleşir – menstrüel döngünüzün tam ortasında. Yaklaşık 24 saat sürer. Bir gün sonra, yumurta döllenmezse ölür veya çözülür.
 
Östrojen ovulasyon evresinden hemen öncesinde zirve yapar ve kısa bir süre sonra düşmeye başlar.
 
Luteal Faz: Yumurtalığınızdaki (yumurtanın ayrıldığı yer) boş folikül, rahminizin astarına döllenmiş bir yumurta için hazırlanmalarını söyleyen hormonlar üretir. Başta progesteron ve bir miktar östrojen olmak üzere salgılanır. Hormonlardaki artış, uterus astarınızı kalınlaştırır ve döllenmiş bir yumurtanın yerleşmesi için hazır tutar.
Hamile kalırsanız, vücudunuz koryonik gonadotropini (HCG) üretecektir. Bu, hamilelik testlerinin tespit ettiği hormondur. Korpus luteumun korunmasına yardımcı olur ve uterus astarını kalın tutar.
 
Hamile kalmazsanız korpus luteum küçülür ve emilir. Bu, reglinizin başlamasına neden olan östrojen ve progesteron seviyelerinin azalmasına yol açar. Rahim astarı, regl döneminiz boyunca dökülecektir.
 
Bu aşamada hamile kalmazsanız, regl öncesi sendromu (PMS) belirtileri yaşayabilirsiniz . Bunlar şunları içerir:
 
şişkinlik
meme şişmesi, ağrı veya hassasiyet
ruh hali değişiklikleri
baş ağrısı
kilo almak
cinsel istek değişiklikleri
yemek isteği
uyku problemi
Luteal faz, 11 ila 17 gün sürmektedir. Ortalama süre 14 gündür.
 
Proliferatif Faz: Dönemden sonra, rahim astarının tekrar biriktiği fazdır.
Salgı Fazı: Rahim astarı, erken bir hamileliği desteklemeye yardımcı olacak veya hamilelik gerçekleşmezse astarı parçalanacak ve dökülmeye hazırlayacak kimyasallar üretir.
Menstrüel döngü sırasında hormonların değişim grafiği karakteristik bir düzen göstermektedir.
Regl ne zaman başlar?
 
Fizyolojik olarak ergenliğe geçişin son aşaması olan ilk menstrüasyon döngüsünün kaç yaşında görüleceğini kesin olarak bilmek ne yazık ki mümkün değil. Bu durum genetik ve çevresel faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Ancak ortalama olarak 9-14 yaş aralığında başlar ve ortalama 45-55 yaşına gelinceye kadar devam eder.
 
Eğer ilk regl dönemine yeni adım atıyorsanız ve düzensiz olduğundan şikayetçiyseniz endişelenmeyin çünkü bu çok normal. İlk menstrüel dönemde sikluslar (regl kanaması) düzensiz olur. İlk dönemlerde genelde sikluslarda yumurtlama bile olmaz. Periyotlar arasında ki süre değişkenlik gösterebilir. Bazı aylarda hiç kanama görmeyebilirsiniz. Bu durumların hepsi normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur. Menstrüel döngünün ve yumurta atılımının düzene oturması ilk döngüden sonra 2 yıl kadar sürebilir.
 
Ergenlikten menopoza kadar yaklaşık olarak 500 menstrüel döngü yaşanmaktadır. Menstrüel dönem dediğimizde genellikle ilk aklımıza ped ya da tampon gelir. Ancak günümüzde hızla yaygınlaşan çok daha sağlıklı ve çevreci menstrüel kap kavramını da size hatırlatmak isteriz. Regl kabının rahatlığına geçmek istiyorsanız fakat nasıl kullanacağınız ya da nasıl seçim yapacağınız hakkında endişeleriniz var ise Allmatters ailesi olarak size destek vermeye hazırız.
 
Allmatters Regl Kabı hakkında merak ettiğiniz her şey için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyarız!

İlk siparişinde %10 indirim ister misin?

İstenmeyen posta göndermiyoruz! Daha fazla bilgi için gizlilik politikamızı okuyun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir