Adet Sancısı Nasıl Geçer?
Dismenore olarak da bilinen şiddetli adet sancısı uterusu olan neredeyse herkesin hayatının bir parçasıdır. Tipik bir regl dönemi semptomu olan adet sancısı, özünde kas krampları gibidir. Karın alt bölgesinde gerçekleşen bu kramplar, özellikle sırt, karın bölgesi ve uylukları etkiler. Bu sancı yalnızca içsel değil dışsal faktörlerden kaynaklı olarak da yoğunluk değiştirir. Örneğin o ayki menstrual döngünüzü nasıl geçirdiğiniz bu sancıyı arttırır veya azaltır. Bu farklılıkları siz de hissetmiş olabilirsiniz. Bazı aylar adet sancınız küçük kramplardan oluşur, bazı aylar ise bütün vücudunuzda krampların etkisini hissetmeniz mümkündür.
Bütün bu değişkenlerin ışığında adet sancınızın normal olup olmadığını anlamanın zorlaştığını biliyoruz. Unutmayın ki, menstrual döngünün vücudunuzda yarattığı etkiler size özeldir. Menstrual döngünün her kısmında olduğu gibi, adet sancısının şiddeti ve ne kadar sürdüğü insandan insana değişebilir. Eğer adet sancınız günlük hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa bir doktora danışmanızı öneririz.
Adet sancısına ne sebep olur?
Adet sancılarına pek çok şey neden olabilir. Aslında kramplar rahmin iç duvarı kasıldığında ortaya çıkar. Rahminiz, rahim iç astarınızı dökmeye yardımcı olmak için kasılır. Rahminizin duvarları gerildiğinde, rahme giden kan ve oksijen geçici olarak o bölgeyi daha az besler. Bu, vücudunuzun oksijen kaynağının kesildiği konusunda sizi uyarmak için ağrıya neden olan kimyasalları serbest bıraktığı zamandır. Vücudunuz daha sonra uterusun daha da fazla kasılmasına neden olan prostaglandin adı verilen kimyasalı salgılar.
Regl kramplarının altında farklı tıbbi durumlardan yatabilir. Yumurtalık kistleri, endometriozis, fibroidler, Pelvik İnflamatuar Hastalıklar (PID) ve adenomiyozis gibi durumlar söz konusu olmaktadır. Rahim içi araçlar (RİA) ve çeşitli doğum kontrol yöntemlerinden de kaynaklı olarak regl kramplarınız artma/azalma eğilimi gösterebilir.
Adet sancısı ne kadar sürer?
Adet sancılarının ne kadar süreceği tamamen kişiye bağlıdır; bazı kişilerde kramplar asıl kanamanın başlangıcında olurken, bazılarında kramplar kanamanın başlamasından veya bitmesinden günler önce veya sonra olur. Tipik olarak regl krampları, kanamanın en yoğun olduğu dönemde en kötü halindedir ve kramplar ortalama olarak 2 ila 3 gün sürer. Çoğu kişi, yaş aldıkça veya çocuk sahibi olduktan sonra, adet ağrılarının altında yatan başka bir neden yoksa, adet ağrılarında bir iyileşme fark edecektir.
Adet sancısı için hangi regl hijyen ürünü daha uygundur?
Bazı dönem ürünlerinin kramplara neden olduğuna dair efsaneler mevcuttur. Adet kapları, adet külotları, tamponlar veya pedler adet döneminizde ek ağrılara neden olmamalıdır. Özellikle regl kabı ve tampon kullanımı sırasında herhangi bir ağrınız varsa bu muhtemelen ürünü doğru takamadığınız anlamına gelir. Adet kabı, tampon, regl külodu veya ped fark etmez, sizin için en uygun olanını yalnızca kendiniz deneyimleyerek bulabilirsiniz. Bu yüzden kendi deneyiminizi kaynak almanız sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Adet sancısı nasıl geçer?
“Tamam, bütün bunları öğrenmek iyi hoş ama adet sancımı nasıl geçireceğim?” diye düşünüyorsanız, aşağıya önerilerimizi sıraladık.
İlaç almak
İbuprofen, parasetamol, naproksen gibi bilindik ve kolay ulaşılabilen ağrı kesicilerini adet sancısı için kullanabilirsiniz. Her biri adet sancısına uygun ve reçetesiz de satılan ağrı kesici türleridir. Ağrı kesiciler, yukarıda da bahsettiğimiz prostaglandin adlı ağrıya sebep olan kimyasalın salınımına etki eder.
- Isı uygulamak
Adet sancısının yoğunlukta olduğu alt karın bölgesine sıcak su torbası uygulayın. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki ağrının olduğu bölgelere sıcak kompres uygulamak en az ağrı kesici kadar etkili bir yöntemdir. Bunun dışında rahatlatıcı bir sıcak duş almak da adet sancınıza iyi gelir. Sıcak suyun kaslarınızı gevşeten, dinlendirici etkisi bir yana, regl dönemi hijyeni açısından da bu dönem duş almayı ihmal etmemelisiniz.
- Orgazm
Orgazm olmak doğal bir ağrı kesicidir! Bunun nedeni, beynimizin orgazm sırasında nörotransmitterleri veya endorfinleri serbest bırakmasıdır. Bu endorfinler, ağrı algısını azaltmaya yardımcı olur ve adet kramplarından geçici olarak da olsa bir rahatlama sağlar.
- Akupunktur
Akupunkturun doğrudan regl kramplarının yoğun olduğu bölgelere uygulanmasının ağrıyı rahatlatmaya yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar vardır.
- Bitki çayı tüketin
Bir bardak sıcak çayın krampları hafifletme etkisi bulunmaktadır. Yalnız, kafein oranı yüksek çayları tüketmemeye dikkat edin. Papatya, nane, zencefil, rezene gibi bitkiler yüzyıllarca ağrılar için doğal bir kür olarak kullanılmıştır.
- Masaj
Nazikçe karnınıza masaj yapın, bu da regl kramplarını azaltmaya yardımcı olur.
Uzun vadede regl kramplarından/adet sancısından kurtulabilir miyim?
Bu önerileri bir süre uygulamanız, gelecek regl dönemlerinizi biraz daha rahatlatabilir.
- Diyet
Diyetinizde yaptığınız iyileştirmelerin adet krampları için rahatlama sağladığı defalarca kanıtlanmıştır. Salatalık, böğürtlen ve karpuz gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler yemek su dengesini sağlar ve kanın vücudumuzdaki akışını artırmamıza yardımcı olur. Bu da ağrının azalmasını sağlar. Keten tohumu ödeme iyi gelir, ceviz, kabak çekirdeği ve badem ise krampları azaltıcı etki göstermektedir. Tavuk, balık ve koyu yeşil sebzeler de size iyi bir demir kaynağı sağlayacağından, adet döneminizi daha dinç geçirmenize yardımcı olur.
- Egzersiz
Bir egzersiz rutinine bağlı kalmak, endorfinleri serbest bırakarak adet sancısını hafifletir. Aynı zamanda pelvik taban kaslarınızı güçlendirmenin de adet kramplarını hafiflettiği gösterilmiştir.
- Takviyeler
Vücudunuzun tüm ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olmak için düzenli takviyeler almak önemlidir. Magnezyumun ağrıyı hafiflettiği, D vitamini ve E vitamininin iltihabı azalttığı biliniyor. Bu takviyeleri almadan önce emin olmak için önce doktorunuza danışın.
- Stres yönetimi
Stres genellikle adet sancısını çok daha kötü hale getirme etkisine sahiptir. Meditasyon ve yoga çalışmanın gerginliğinize faydası elbette olacaktır. Bunun dışında, stresini atacağınız hobi ve ilgi alanları edinmek de yardımcı olabilir.
- Doğum Kontrolü
Kontraseptifler sadece hamileliği önlemek için değildir. Doktorlar genellikle şiddetli adet sancıları için doğum kontrol yöntemleri reçete eder. Bu hormonlar vücudunuzdaki hormon dengesini sağlar. Adet dönemlerini daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olur.
- Ne zaman doktora görünmeli?
Adet ağrısı normaldir, ama dayanamayacağınız hale geldiğinde inatlaşmanıza gerek yok. Bazı kalıplaşmış düşüncelere rağmen, adet görmekten utanmamak gerekir. Adet sancısı bu gayet normal dönemin beklenen ve sık görülen bir yan etkisidir.
Eğer ağrınız sizi rahatsız ediyorsa dikkat etmeniz gereken birkaç şey var; ağrı geniş bir kavramdır ve hayatınız boyunca ağrılı dönemlerle uğraştıysanız, adet sancınızla ilgili bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirsiniz. Kramplarınız iki günden fazla sürüyorsa, günlük yaşamınızı veya rutinlerinizi etkiliyorsa, reçetesiz satılan ilaçlarla hafifletilemiyorsa veya aniden daha şiddetli hale geliyorsa, sağlık uzmanınızı görmek en iyi seçenektir.